Panelled Library
Georgian Hunting Lodge | Cheshire

Our client wanted Artichoke to design a peaceful and atmospheric space for reading and conversation, and watching rugby.

Space Planning & Architectural Challenges

Following a detailed survey of the room, our first suggestion was to introduce a plaster work coffered ceiling to the space.

This architectural decision injected a sense of grandeur to the room as well as allowing us to accommodate a staircase that rises from the dressing room to the master bedroom above.

Large panels of solid European walnut line the room

Hardwood panelling creates a sense of warmth and seclusion, but the walls in this listed house were in poor shape and far from straight. To overcome this we fixed timber grounds to the walls first, creating a reliable framework which we could control and fix our work to.

Because we control the grounds we can ensure the room shape becomes perfectly square and level, despite the architecture being otherwise. This ensures we can deliver a crisp and superbly accurate finish.

Dog tooth shelving is consistent with the house’s 18th Century origins
Mouldings around the fireplace and elsewhere follow a strict hierarchy

Technical & Functional Considerations

All the panelling is solid European Walnut which expands and contracts over time and with the seasons. We made allowances for this during construction and applied finishes prior to fitting so that seasonal movement doesn’t reveal bare timber. The library is French polished traditionally using shellac and wax.

 

Notable Materials & Features

The room is entirely panelled in European Walnut which we hand selected from Treviso in Italy. The walnut in this region is particularly beautiful and we have well established connections with the family run sawmill there. The walnut is finished in shellac which is then waxed.

Related Work

Request Portfolio

Please provide your details and we will respond shortly.
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.